miercuri, 11 mai 2011

Zu îţi clăteşte măgăriile

Radio ZU bănuiesc că ascultaţi chiar dacă nu sunteţi fanii aceloraş 20 (hai să fie 40) de melodii frecate în circuit încins şi ai glumelor rar amuzante dar constant facile ale lui Buzdugan si Morar. Nu aveţi cum să-i rataţi dacă nimeriţi într-un troleu sau autobuz cu radioul dat tare cât să auzi paraziţii de pe fundal. Cu ani în urma calitatea farselor găzduite de Radio 21 avea o anumită constanţă, spirit critic, minimă decenţă şi o umbră de cultură. Astăzi majoritatea pun baza pe componenta sexuala şi pe moralitatea cuplului. Câteva m-au uluit prin izul de vendeta sau de cruciadă.
Mă scuzati, dar in opinia mea, să urmăreşti cu farsele o bleagă pe motiv că este o infidelă bârfitoare, şi astfel să-i provoci evacuarea din casă, pierderea jobului, a amantului si alte daune, denotă răutate. Nu cred că hărţuiala a fost gratuită orice aţi spune voi.
Spuneam ca m-au uluit acele farse care au sărit calul. M-a mirat reacţia sau mai precis lipsa ei la ceilalţi ascultatori. Oare oamenii s-au adâncit atât de tare în nevoile primare încât nu-şi mai văd gunoaiele din curte? Sau este vina băieţilor ăstora că au prostit poporul cu radio Zu-ul? Imi este dor de sloganul „ascultătorii noştri sunt mai deştepţi decât ai lor”. Nu se mai poartă? Ghinion!
Ei şi iată că astăzi am ascultat o farsă, mai precis una ratată, care m-a încântat. Nu pentru eşecul ei ci pentru ceea ce a relevat.
Mi-a arătat că mai există minte, estetică şi respect pentru regulile bune; că există speranţă care vine de acolo de unde este normal să vină. Pentru că, deşi o negăm afectaţi de golul dintre generaţii, speranţa vine tot de la tineri.
Povestea farsei ar fi următoarea:
Un prost clevetitor, un Romică respins, văzând că strugurii Juliei sunt prea sus îi reclamă ca fiind acri taman la Dreptul ZUdecator Buzdu. Ăsta pune mâna pe megafon, şi cu voce de vulpoi întinde laţul către domniţă. Domnişoara este studentă în anul I de facultate şi candidează la Miss Boboc. Don BuZUguzgan de Marc-o îi cere să iasă niţel la balcon, că-i şopteşte el răspunsurile la întrebările de la concursul de mâine. Că face parte din juriu si după puncte puncte, o vrea carnal pe piedestal.
Să n-o mai lungim, fata refuză de mai multe ori oferta de ajutor contra sex cu argumente simple. Nu o interesează să ştie dinainte răspunsurile. Are un prieten, iar la miss candidează doar pentru distracţie. Până la urmă, nu ştiu cum reuşeşte Buzdugan să-i strecoare una din aşa zisele întrebări ce se vor pune la concurs. Fata râde amuzată de inepţia evidentă (Victoria Beckham regina statului Frankenstain!) şi farsa se încheie. Modul cum se încheie este însă foarte interesant. Studenta este întrebată ce crede ea despre cei care o vorbesc de rău şi îi fac farse răutacioase. Fata râde şi răspunde că nu o interesează ce spun alţii despre ea. Atât. Restul e reclamă!
Bravo domnişoară! Te felicit că rezişti ca fiinţă cugetătoare.
Chiar daca nu te cunosc, pot să speculez în bine acolo unde alţii au facut-o în rău. Ai plecat de acasă să studiezi, concurezi la miss si refuzi să te vinzi pe nimic. Ai pe cineva drag si vrei să-l păstrezi. Eşti aşa cum aş dori sa fie toate fetele de astăzi: deşteaptă, frumoasă şi cu principii. Pe deasupra pari şi veselă. După mine, tu ai câştigat acel concurs şi pe cele viitoare!

3 comentarii:

  1. :) fain :)
    citisem pe undeva ca prin germania si prin franta fazele astea cu farsele au impuse f clar niste limite ce tin de bunul simt, deontologie, etica, civilizatie etc. adica râdem, ne distram, dar nu sarim calu'. la noi meltenismul si caterinca de prost gust poarta eticheta de arta. nah, reteta divertismentului... in fine... misto observatie :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @ abj
    Sigur ca da maestre, dam o roata prin cimitir dar la iesire ne asteapta ala cu lopata: radem glumim, dar nu parasim incinta!
    Valeu cred ca imi trebe o bere. Din alea noi de 750. Ma simt ciugulit ca mi-ai citit postarea.
    Temenele!

    RăspundețiȘtergere
  3. "farsa" conform dex inseamna:
    Comedie cu conținut ușor, în care comicul provine în primul rând din vorbe de spirit și din situații amuzante, uneori burlești (nu din studiul aprofundat al caracterelor)
    deci ceea ce fac ei numai farsa nu se mai poate numi...poate doar asa cum ai spus razbunare....
    pacat de cei doi, pe vremea cand erau mai putini celebri faceau farse ceva mai bune...
    tine-o tot asa...
    anonimus musculus...:))))

    RăspundețiȘtergere

COMENTARII MUCEGAITE