luni, 29 septembrie 2008

Cu samanta-n coltul gurii!!


Locuiesc intr-un oras de provincie care se ofileste in umbra altuia mai mare dar la fel de provincial. In orasul meu se petrece intotdeauna ceva pentru ca ar fi ingrozitor sa nu se intample nimic intr-un oras atat de mic. Totul este simplu si imposibil de confundat in oras. Asa cum este el, adaposteste lucruri unice: Centrul, Bulevardul, Discoteca, Cinema-ul, Caminul cultural. Numai birturile suporta plural, fara ca acesta sa insemne “multe”. Daca scapi o basina in piata, poti fi sigur ca inainte sa se imprastie mirosul o sa se afle vestea la gara, si pana sa ajunga cartofii in cratita, o sa se stie exact ce ai mancat de-ti pute matul in asemenea hal.
Conceptul de distractie a suferit mutatii in orasul meu imediat ce industria a intrat in putrefactie si micile arteliere de confectii s-au scufundat in rahat. Cei mai multi concitadini stau in blocuri de placi din beton, se spala la lighean, prasesc porumbul si fac tuica la tara. In aceste conditii nu-i de mirare ca omul cand are timp liber (are, ca este somer), se distreaza. Golanii sprijina Posta si sparg seminte fluierand dupa fetele care trec pe Strada in grupuri spargand seminte si scuipand pe jos cojile pline de ruj. Oamenii de bine, sparg seminte acasa urmarind telenovele si cum o cauta Lazarus pe doamna Ghinescu la televizor. In baruri viciosii toarna in ei bere cu rom, vorbesc despre sport (fotbal), politica (‘tu-l in cur de chior!), sparg scrumiere, halbe si…seminte.
Cand opreste Autobuzul in Statie, din el intai se revarsa cojile apoi calatorii. Coboara unii cu papornite cu malai seminte si arpagic si urca unii cu rucsacul plin de paine, seminte si CD-uri cu Denisa.
Dupa 17 ani de incremenire PSD-ista, noul primar, PNL-ist, a reinodat o traditie considerata de tineri ca fiind plicticoasa iar de mosi…zgomotoasa. “Zilele orasulului” a bocat Centrul cu scena, tarabe, mese, umbrelute si a umplut aerul cu strigate de copii, muzica, miros de mici, vata pe bat si papuci purtati cu sosete. Asa...in scarba, orasenii mei au crapat in ei gratar, au ascultat muzica usoara si au privit focuri de artificii.
Cei mai nemultumiti au fost zidarii si capsunarii care obisnuiesc ca de vineri pana duminica seara, sa se plimbe cu masinile lor (inchiriate) pe Centru ca sa arate ce bunastare au dobandit in occident. Drept blazon cu stanga tin mobilu' si cu dreapta Gagica (masinile se schimba) dupa cap. In felul asta ea ii poate schimba vitezele ascultand Guta gajaind din boxe, cu membrana sparta, in timp ce amandoi mananca seminte. El ii scuipa cojile in cap in timp ce ea fata educata, inghite tot.V-as mai povesti depre orasul meu dar nu prea am samanta de vorba astazi si ma enerveaza sa scriu cu o singura mana. As scrie cu doua, dar asa n-as mai putea sparge seminte. Le-am cumparat de la Isaura, tiganca a carei reclama o stiu inca din copilarie:
-Haide baietii...calde baietii...mari si bune ca alunele...seminteee baietii!

7 comentarii:

  1. Cum era breh vorba aia? Circ si paine? Daaaa!
    O descriere in stilul tau propriu care m-a facut sa zambesc, oarecum resemnata fata de ceva atat de firesc la natia asta!! Dar avem o mare calitate Domne'! Stim sa ne distram:))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar ai uitat sa povestesti cand ai mers si tu cu tractorul la medic in "orasul ala mare " pentru ca te durea spinarea .Si la control , doctorul a constatat ca nu porti chiloti;
    -E si normal Raducule sa te doara spinarea daca nu porti chiloti !
    -Chiloti ? Ce sunt aia ?
    -Pai un fel de pantalonasi scurti , subtiri care se poarta sub nadragii tai obisnuiti.Sunt in primul rand igienici si tin si de cald .Daca vrei , poti sa mergi peste drum sa-ti cumperi ca sunt in oferta .
    Ai plecat,ti-ai cumparat si de bucurie ca ai mai invatat ceva , i-ai lasat pe tine din cabina unde i-ai probat .Mandru nevoie mare , ai plecat acasa voios cu tractorul , numai ca pe drum te-au apucat nevoile , asa ca la primul nuc intalnit pe marginea soselei , ai coborat sa le rezolvi .Ai dat jos doar pantalonii , cu chilotii nefiind obisnuit ... Dupa ce ai terminat , te-ai uitat in spatele tau si ti-ai spus ;
    -Buei , panarama aia de doctor avea dreptate , e igienic intr-adevar, nu ramane nimic in urma ta .Dupa ce te-ai asezat comod in tractor si ai mers o bucata de vreme ai mai facut o constatare ;
    -Si uite , tin si de cald !!:D

    RăspundețiȘtergere
  3. Raducule, arunca repede ce-ai in mana si fugi cat poti, tata!
    E pacat de tine, zau. Hai la Bucuresti. Aici semintele sunt de soi, de firma si neatinse de mana omului, ca asa scrie pe punga.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sorana,
    Circ si seminte pentru regateni; pentru ardeleni...circ si slanina!

    Ursu,
    tie iti convine sa nu poti chiloti ca asa poti da la peste, cu bilutele de cacat ramase in blana!
    Si cu tractoru' sa stii ca nu m-am mai plimbat de pe vremea spilhozenilor. (dinastia Spilhozen?!)

    La dracu' Adi,
    acu' te-ai trezit sa tipi la mine, acum cand transvazez nitroglicerina?! Auzi ca veni vb de seminte, sper ca nu te referi la alea de atarna in cracile pomilor din regie, ca stiu sigur ca studentele cand nu le reuseste ambalarea sub vid o potrivesc cu mana.

    RăspundețiȘtergere
  5. dupa ce vasile a dansat in stomacul vietii, acuma te dai la samantza romanului.... cenusii imagini, scrie ceva de dragoste.... mmm sau poate ai uitat? eu pe tine nu :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nicku,
    daca nu citeam de 2 ori comentariul tau iti raspundeam rapid in 2 peri. Asa iti raspund in 3:
    1.Ma bucur ca ma citesti, dai si tu o suta, de sufletu' lu' Vasile?!.
    2.Semintele romanesti sunt turcesti; jos xenofobia!
    3.O sa incerc sa scriu de dragoste; pt orice eventualitate cumparat-ti seminte, ca eu cel mai misto scriu despre chestiile fantastice.

    RăspundețiȘtergere
  7. Saru`mina de atentia dubla :)))))

    1. Da ma, dau una mare de sufletu` lu` Vasea si bonus un butoi ca e ziua mea luna asta. Apropos , daca e vorba de o lista de invitati tu esti nr1. :-P
    2. no comment :D
    3. un taran ca mine n-si cumpara ma saminta , ca are pe stoc direct din tarlaua lu` tacsu. Promit insa sa-l devorez daca-l faci invidios pe nea Fane (Neagu).
    :-*

    RăspundețiȘtergere

COMENTARII MUCEGAITE