sâmbătă, 19 ianuarie 2008

Moise nu o lasa moarta


Focus FM dadea ieri acesta stire:
Un preot care predă religia este acuzat că ar veni băut la ore dar şi că ar fi agresat, verbal si fizic, mai mulţi elevi. Situaţia a fost semnalată de unul dintre profesorii şcolii, Emil Moise, care susţine că elevii i s-ar fi plîns că preotul Cristian Banu are o atitudine neadcvată la cursuri, îi jigneşte şi chiar îi loveşte. În urma acestor plîngeri, profesorul Emil Moise a depus la conducerea liceului mai multe reclamaţii. Profesorul Emil Moise a reclamat şi un alt aspect: atitudinea conducerii Colegiului Agricol care era obligată să demareze în acest caz o anchetă nu să supună la vot, în consiliul profesoral, oportunitatea declanşării unor cercetări privind comportametul la clasă al preotului Cristian Banu. Acuzat indirect de elevi dar direct de profesorul Emil Moise, preotul Cristian Banu, susţine că nici una dintre reclamaţii nu este reală. Omul în sutană neagă că s-ar fi comportat urît cu elevii la clasă. Mai mult, susţine că totul i se trage de la profesorul Moise şi de la convingerile sale împotriva bisericii ortodoxe şi a studiului religiei în şcoli. Recent, zeci de elevi ai colegiului agricol au completat chestionare în care erau întrebaţi, sub rezerva anonimatului, despre ce profesor pot spune că nu îşi face datoria. Multi dintre ei l-au indicat pe preotul Banu. Întrebat de rezultatelor acestor teste faţa bisericească susţine că fiecare are simpatii şi antipatii.La rîndul său, conducerea Colegiului Agricol sare în apărarea preotului Cristian Banu. Preotul Cristian Banu predă religia de 14 ani. În ultimii trei ani, el s-a aflat la catedra Colegiului Agricol din Buzău.
Luumeee...lumeee....Moise contra ataca!
Ala mic, negru de respira greu si cu iz de pucioasa (traveling circular din biserica), era de fapt...tatal lui! Al atacului. Este acelasi Emil Moise, profesorul din Buzău al cărui demers i-a determinat pe cei de la CNCD să recomande MEC scoaterea simbolurilor religioase din şcoli.
Acum, din cate date am eu, nu-i sigur cata credibilitate are acest atac, caci la cat de des vad si exorcizeaza preotii nostri cai verzi pe pereti, nu m-ar mira ca maine sa se spuna ca nu Moise ci insasi Dracul, l-a reclamat pe profesorul de religie Cristian Banu ca si-ar cam pune elevii pe Calul Balan.
Usor ametit de numele biblic al luptatorului Sith, am crezut intai ca-i viceversa; adica faptul absolut incredibil ca biserica l-ar prigoni pe vajnicul libercugetator pre numele sau Emil.
Doamne, ca si cum ar fi posibil asa ceva....biserica sa prigoaneasca pe necredinciosi...da' de unde!
Sunt absolut sigur ca in numele iertarii crestine, Biserica Ortodoxa Romana ca institutie, a si uitat ca Emilica far' de frica ia jumulit niscavai poze de pe pereti. Sunt sigur ca a uitat si ca la aceasta lucrarica l-au ajutat prietenii lui papistasi unguri care au zis ca daca in scoli nu se pot pune statui de doi metri cu Isus sangerand pe cruce sau madone cu prunci, sa nu se puna nici replicile bidimensionale ale acestora.
Si iata ca aparatorul drepturilor si libertatilor copiilor (nici o aluzie la MJ), iese din nou personal din umbra, probabil negasind nici un alt ucenic. Si ce spune el?! Pai zice ca proful de religie de la Colegiul Agricol Buzau isi cam traumatizeaza elevii cu vorba, ba uneori si cu palma, toate aceste predici indreptatoare de credinta, tinandu-le domnul pastor in aroma de tamaioasa si busuioaca.
Iar eu fiind un om milos si intelegator si fiind invatat de tata ca adevarul e mai mereu pe la mijloc, tare ii mai compatimesc pe toti cei suferinzi in urma mediatizarii tendentioase a acestei povesti.
Pai cum sa nu-l compatimesc eu pe domnul Emil, care fiind botezat neintrebat de nimeni din pruncie cu numele unui evreu ce si-a ametit 40 de ani neamurile prin desert, s-a trezit cu copilul plangand la usa speriat cu cele sfinte stalcite in gurile lumesti. Cum sa nu simpatizezi, macar la nivel intelectual si educational cu omul care cere ca in scoli sa se invete carte, la gradinita “Tica- tica” si “Gigel, stai frumos pe scaunel”, iar la liceu integrale, polimerizare, Eminescu si Slavici? Daca omul spune pe drept cuvant ca Statul Roman se declara laic, atunci cum sa nu-l sustii cand intreaba Statul de ce exista atatea cruci in institutiile sale si de ce la evenimentele politice si administrative oficiale, cadelniteaza popii de li se aburesc lentilele reporterilor Tv?! Si ce daca in goana lui dupa dreptate sufera exact cei pt care crede ca lupta sau oameni cu suflet de copil?! Marile revolutii au sacrificat mereu inocenti.
Dar la fel de tare mi-e simpatic si Domnul Cristian. Pai oameni buni, usor credeti voi ca este sa fii profesor in Romania? Dar profesor de religie credeti ca este usor, cand in spatele tau mai sunt 11000 de alti absolventi de diverse studii teologice, care au si ei minim o gura de hranit?! Dar profesor de religie, la liceu, in Romania, v-ati intrebat vreodata ce greu poate fi?! Va dati seama cat de dragalasi si piosi sunt cei ce-l iubesc pe Minulescu, citesc Jurnalul unui adolescent miop, si toate astea codate in prescurtari si emoticoane de mIRC sau mess?!
Iti dai seama ce eject si dipret isi ia sclavu' lu' Dumnezeu, care n-are salariu pe 6 luni nici cat sa-si ia cel mai jaf telefon cu camera, mp3 player si blue toth?! Pai cum sa aiba Domnul Cristian curajul sa intre neimpartasit la ora de religie, cand este sigur ca si cea mai proasta eleva de-a lui stie ce-s alea anticonceptionale si ca unele o banuiesc pe Fecioara Maria ca a avut o sarcina extrauterina?! De 14 ani asista la degradarea sistemului moral si de invatamant in tara asta; de 14 ani asteapta precum Ion sa-l regurgiteze Moby Dick direct in lumea in care se pupa leii cu mieii si cand colo, leul posmagit nu mai poate pune gura pe miel, nici macar de Pasti.
Si atunci ce ramane, apa transmutata la nunta din Cana Galilei, apa de foc si...aghesmuitul?
In mod clar mi-e simpatic profu' de religie. Are bulan de martir sa intre in clasa stiind ca poate oricand sa-i dea aaaaaripi ...fara energizantul in tinichea de aluminiu, vreun bajetas care a pus laba pe ganu' lu' taticu'!
Si totusi copii sunt partea inocenta a omenirii; sunt speranta noastra in mai bine si cheia lumeasca a nemuriri (macar genetice). Si chiar atunci cand poarta lanturi de la nas la buric si centuri cu paftale Prada; chiar si cand coboara din bar in masina si din BMW in sala de clasa, liceenii inclusiv aia de miros a Chanel no.5 si marijuana sunt totusi copii.
Tie mascul la 40 de ani ti se ridica nivelul politic cand trece pe langa tine o shuvitzata cu gene de noapte, cu fundul lui J.Lo si buzele Angelinei, si te duci sa faci matanii in baie, imediat ce afli ca-i a X-a. Atunci de ce nu-l crezi, pe ala de varsta ei, de-si face buzele cur fluierind a paguba dupa ea, cand stii cum ii pocnesc coaiele in jeansi?! Si totusi in timp ce iti asezi vertebrele cervicale la locul lor iti spui: o Doamne, asta peste doi ani...e buna si acum!
Incredibil, dar la asa putini ani cati au ei, acesti copii au o viata, ba chiar un standard de viata! Ei sunt de fapt mai mult decat ceea ce am fost noi, si vor fi mult mai mult decat suntem noi acum. Asta contrar asteptarilor pesimiste ale celor ce se dau cu bucile sau fruntile de podea prin biserici, asteptand sfarsitul lumii, inca de la nasterea ei.
Printre tigari fumate la buda, printre “fai zdreanto”, puli si pizde strivite in dinti pe la cursuri cretine, o parte din ei sunt olimpici la mate, alta parte n-au nevoie de asta ca sa injghebe prima lor afacere cu mobile, iar fetele chiar daca nu-s virgine, nu raman gravide cu primul si se marita cu succes, in ciuda faptului ca nu studiaza stiintele cratitii la TCM si chiar daca le-a spus profu' de religie ca-s fabricate din piesele ramase de la Adam.
Au problemele lor, create de lumea in care i-am adus noi; au probleme hormonale, sociale si spirituale, pe care trebuie sa le rezolve din mers concomitent cu alea de la chimie si fizica. Au intrebari existentiale, la care nimeni nu este in stare sa le raspunda pentru ca nimeni nu stie raspunsul.
Religia este o cale, pe care un copil o urmeaza, sau nu. Pentru asta iti trebuie intai chemare si apoi cursuri. Si ei sunt atat de carnali si de vii, iar religia este asa de vegetariana in privinta carnii!
Ei au vise si cosmaruri, au minciuna si iubirea, au alcool, Net si fericire. Si toate astea amplificate de sute de ori in mintea lor si de zeci de ori in a noastra, in loc sa ni-i apropie, ni-i face straini pe proprii nostri copii.
Asa ca, lasati copii in pace domnilor profesori de religie. Vremea cruciadelor a apus, vremea prozelitismului este in remisie, caci nici macar Yoga nu mai gaseste adepti. Cine vrea sa creada in Dumnezul razbunarii din Vechiul Testament sa creada si sa se roage sa vina al doilea potop desi stie ca altul nu va mai fi. Cine vrea sa creda in Dumnezeul iubirii, se poate impaca cu el la fel de bine in biserica cat si pe chat. Pentru ca Omniprezentul, Omnipotentul si Atoatestiutorul nu are nevoie de TCP/IP si placa de retea, ca sa se conecteze cu minte ta! Trebuie doar sa vrei, caci El sigur vrea!

2 comentarii:

  1. Nu mai scrie, bre, asa lung, ca te pierde omul din ochi... Sau macar scrie la inceput: "la sfarsitul acestui text va asteapta un premiu extraordinar!" :D

    julius constantinescu

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe cuvantul meu ca taman ieri mi-am legat clanta si am zis: gata cu supa, trecem la sos. Uite cum facem mestere, eu incerc sa scriu maxim o pagina tip word si pana-mi intru eu in vana, matale citesti pe sarite. Crede-ma ca-i perfect posibil si inteligibil. Am invatat asta la vizionarea filmelor porno. Adica vezi intai un mozol, baz... cu telecomanda la un oral, apoi basti la cotaiala si tzac, direct la destuparea sampaniei!
    Asta daca n-ai nevoie neaparat de 2 maini ca sa vezi filmul!

    RăspundețiȘtergere

COMENTARII MUCEGAITE